19.12.2022

V 50. týždni roku 2022 kľúčové centrálne banky zvýšili úrokové sadzby, čím ovplyvnili obchodný vývoj na svetovom finančnom trhu. Dňa 15. decembra 2022 Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) schválila rozhodnutie o ďalšom zvýšení úrokových sadzieb v krajinách platiacich eurom. Toto rozhodnutie európskych centrálnych bankárov prišlo len deň po tom, čo americký FED po svojom zasadnutí v stredu 14. 12. 2022 tiež oznámil zvýšenie úrokových sadzieb. Americký FED aj centrálna banka ECB eurozóny zhodne zvýšili svoje základné úrokové sadzby o 50 bázických bodov.
 
Na základe rozhodnutia Rady guvernérov Európskej centrálnej banky sa tak základná úroková sadzba, tzv. základná pevná sadzba, zvýšila z 2 % na 2,50 % a tzv. zálohová sadzba, tzv. depozitná sadzba, sa zvýšila z 1,5 % na rovné dve percentá. Táto depozitná sadzba ešte pred niečo vyše rokom vykazovala zápornú hodnotu, resp. zápornú depozitnú sadzbu -0,50 %. ECB k tomuto kroku pristúpila najmä vzhľadom na pretrvávajúcu rekordne vysokú infláciu v krajinách eurozóny, pričom podľa údajov Eurostatu dosahuje ročná inflácia v priemere za všetky krajiny eurozóny až 10 %. Vzhľadom na to, že ECB zatiaľ nepredpokladá rýchly pokles inflácie a v budúcom roku odhaduje infláciu na úrovni 8,4 % a v nasledujúcich rokoch približne 6,3 %, na tlačovej konferencii ECB po jej zasadnutí zaznelo z úst šéfky ECB Christine Lagardeovej pomerne silné stanovisko, že v eurozóne dôjde k ďalšiemu výraznému zvýšeniu úrokových sadzieb.

Okrem zmeny úrokových sadzieb sa Európska centrálna banka zaoberala aj svojou bilanciou v súvislosti s nákupmi aktív a dospela k záveru, že od marca budúceho roka 2022 tieto nákupy zníži, čím sa jej bilancia posunie smerom k zníženiu nákupov aktív v priemere o 15 mld. eur mesačne, pričom tento stav potrvá do konca druhého štvrťroka budúceho roka 2023. Následne v závislosti od stavu ekonomiky eurozóny a výhľadu inflácie Rada guvernérov ECB rozhodne o ďalšom postupe v tejto záležitosti. V tejto súvislosti bolo následne oznámené, že ECB oznámi ďalšie podrobnosti o znižovaní objemu svojich aktív v rámci programu nákupu aktív (APP) vo februári budúceho roka 2023 a že bude pravidelne prehodnocovať tempo znižovania objemu aktív, aby zabezpečila jeho súlad so svojou stratégiou menovej politiky. Rada guvernérov ECB však usudzuje, že úrokové sadzby sa budú musieť naďalej zvyšovať stabilným tempom, aby dosiahli dostatočne reštriktívnu úroveň na zabezpečenie včasného návratu inflácie k 2-percentnému strednodobému cieľu, uviedla ECB v tlačovom vyhlásení.

Tieto rozhodnutia, oznámenia a komunikácia zo strany Fedu v stredu aj ECB vo štvrtok nezostali bez reakcie finančných trhov. V dôsledku toho sa v piatok 16. decembra 2022 v dopoludňajších hodinách približne o 7:40 SEČ na devízovom trhu obchodoval svetový menový pár EUR/USD pri krížovom výmennom kurze 1,066 USD/EUR s doterajším denným zhodnotením eura voči doláru o +0,30 %. Podobne euro (EUR) posilnilo aj voči tradičnej mene bankárov, a to švajčiarskemu franku (CHF), pričom v uvedený deň a čas sa menový pár obchodoval pri krížovom kurze 0,987 CHF/EUR, pričom denné zhodnotenie EUR voči CHF k dnešnému dňu predstavovalo +0,08 %. Reakcia európskeho akciového trhu bola podobná ako v USA a trend posilňovania výmennej hodnoty tak tlačil ceny akcií výrazne nižšie a väčšina hlavných akciových indexov zaznamenala pokles bodových hodnôt, ako napríklad dňa15.12.2022 nemecký akciový index DAX, ktorý tento obchodný deň uzavrel s dennou stratou -3,28 %.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací