13.12.2022

Drobní sporitelia v súvislosti so stále rekordne vysokou mierou inflácie spolu s investormi, ktorí sa vo svojich náladách obávajú možnej reálnej hospodárskej recesie vyspelých ekonomík, a to najmä ekonomík Spojených štátov aj členských krajín Európskej únie. Práve rastúce obavy z možného recesívneho hospodárskeho cyklu v USA spôsobili, že výnosy amerických štátnych dlhopisov sa zvýšili a vykazujú tak znaky reálneho recesívneho cyklu. Analytici totiž upozorňujú, že jedným z tzv. učebnicových znakov recesie je, že výnosy krátkodobých dlhopisov sú vyššie ako výnosy dlhodobých dlhopisov.

Počas európskeho popoludnia v utorok 13. decembra 2022, približne o 14:06 SEČ, sa teda dvojročný americký štátny dlhopis obchodoval s výnosom 4,369 % p. a. a desaťročný americký štátny dlhopis vykazoval výnos 3,589 % p. a. Ostatné americké štátne dlhopisy tak sledovali rovnaký trend, napríklad 30-ročný americký štátny dlhopis sa obchodoval s výnosom 3,546 % p. a. a trojročný americký štátny dlhopis vykazoval výnos nad štyrmi percentami na úrovni 4,397 % p. a. Výnosy európskych dlhopisov tiež rástli a napríklad 10-ročný britský štátny dlhopis bol v uvedený deň a čas na úrovni 3,247 % p. a. a 10-ročný nemecký štátny dlhopis sa obchodoval s výnosom 1,934 % p. a. Tieto výnosy boli dosiahnuté v situácii, keď sa kurz amerického dolára (USD) podľa menového indexu amerického dolára (DXY) obchodoval na úrovni 104,90 USD bodu, pričom denný pokles podľa tohto indexu zatiaľ dosiahol -0,22 % bodu.

V súvislosti s výmennou hodnotou amerického dolára (USD) tak investori pred decembrovým zasadnutím amerického Federálneho rezervného systému (FED), ktoré je teraz naplánované na 13. - 14. decembra 2022 a na ktorom sa všeobecne očakáva zvýšenie úrokových sadzieb o 50 bázických bodov, skúmali zverejnené ekonomické údaje v snahe získať informácie o stave hospodárstva a inflácie. V podobnej situácii sú investori aj v súvislosti s Európou a najmä eurozónou, kde čakajú na ďalšie rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB). Sprísňovanie podmienok zo strany centrálnych bankárov v podobe zvyšovania úrokových sadzieb tak má výrazný vplyv na výmenné hodnoty oboch kľúčových mien, USD a jednotnej európskej meny euro (EUR). V sledovaný deň a čas sa tak tento svetový menový pár EUR/USD obchodoval pri vzájomnom výmennom kurze 1,054 USD/EUR, pričom EUR voči USD zatiaľ v priebehu dňa posilnilo o +0,05 %.

Investori a najmä drobní sporitelia mimo eurozóny majú záujem nielen o štátne dlhopisy, ale aj o podnikové dlhopisy, a to aj v Českej republike. V poslednom čase sa investori zaujímajú o podnikové dlhopisy, najmä spoločností pôsobiacich nielen v energetike, stavebníctve alebo priamo v stavebnom developmente, ale aj o spoločnosti pôsobiace v drevárskom priemysle a lesníctve.  Jednou z takýchto čisto českých drevárskych spoločností, ktorá v súčasnosti ponúka svoje korporátne dlhopisy, je plzenská drevárska spoločnosť Wood Seeds s.r.o., ktorá je veľmi úspešným a dynamicky sa rozvíjajúcim tzv. start-up projektom založeným okruhom skúsených lesníckych a drevárskych odborníkov, ktorí sa tejto činnosti venujú už viac ako štvrťstoročie. Táto spoločnosť sa okrem iného zameriava na budúci predaj dubového a bukového dreva, ktoré má oproti ihličnatému drevu značnú výhodu v tom, že spracované dubové a bukové drevo je veľmi žiadaným tovarom s presahom dopytu nad ponukou, a preto je okamžite likvidné.  V súčasnosti je teda o dlhopisový trh, najmä o emisie podnikových dlhopisov, záujem zo strany tých spoločností, ktorých aktivity presvedčia investorov, že investičné riziko, ktoré podstupujú, je plne akceptovateľné bez výrazných obáv.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací