8.12.2022

V aktuálnom 49. týždni roku 2022 a počas európskeho utorkového rána 6. decembra 2022, približne o 9:03 SEČ, bola bodová úroveň paneurópskeho akciového indexu STOXX 600+; nad svojím 52-týždňovým priemerom na úrovni 440,87 bodu s doterajším denným poklesom o -0,14 % bodu. Predchádzajúca hodnota tohto paneurópskeho akciového indexu STOXX 600+ bola podľa tohto indexu 433,90 bodu a výmenná hodnota jednotnej európskej meny euro (EUR) tiež posilnila voči americkému doláru, čím sa vymanila z pásma parity voči USD.

Aktuálne sa tento tzv. globálny menový pár spoločnej európskej meny euro (EUR) a hlavnej komoditnej meny americký dolár (USD) obchodoval na devízovom trhu počas európskeho dopoludnia v utorok 6. decembra 2022 približne o 9:49 SEČ pri vzájomnom výmennom kurze 1,049 USD/EUR s predchádzajúcim denným miernym nárastom EUR voči USD o +0,02 %. V uvedený deň a čas bola kurzová hodnota amerického dolára (USD) meraná menovým indexom amerického dolára (DXY), ktorý porovnáva hodnotu USD s ostatnými šiestimi hlavnými svetovými menami, na úrovni 105,28 bodu, pričom denný pokles podľa tohto indexu k dnešnému dňu predstavoval -0,01 % bodu.

Podľa finančných stratégov súčasná situácia, pokiaľ ide o výmennú hodnotu eura voči ostatným svetovým menám, a najmä voči americkému doláru, do veľkej miery súvisí s menovou politikou Spojených štátov amerických prostredníctvom Federálneho rezervného systému (FED) vo vzťahu k americkému doláru (USD) a s menovou politikou centrálnej banky eurozóny, ktorú určuje Európska centrálna banka (ECB), vo vzťahu k spoločnej európskej mene euro. Tieto menové politiky centrálnych bánk veľmi úzko súvisia s určovaním úrokových sadzieb, ktoré sa v oboch centrálnych bankách, najmä vo FED-e a ECB, nezvyčajne prudko zvýšili v súvislosti s rekordnou úrovňou inflácie. Hlavný ekonóm ECB Philip Lane v tejto súvislosti uviedol, že úrokové sadzby sa budú musieť zvýšiť ešte niekoľkokrát, aby sa inflácia udržala na uzde, ale že rast cien v eurozóne sa blíži k vrcholu.

V rozhovore uverejnenom v utorok 6. decembra 2022 Philip Lane pre talianske noviny Milano Finanza uviedol, že stále nie je isté, či tento vrchol už nastal, alebo by mal nastať začiatkom roka 2023. "Hlavnou neistotou je, že sme boli svedkami takej veľkej volatility cien plynu. V niektorých krajinách sa spotrebiteľské ceny výrazne posunuli, zatiaľ čo v iných krajinách napríklad niektoré energetické spoločnosti ešte neskončili so zvyšovaním cien," povedal Lane. "Vzhľadom na výrazný nárast cien nevylučujem ďalšiu infláciu začiatkom budúceho roka. Keď sa dostaneme za prvé mesiace roka 2023, neskôr v roku 2023 - na jar alebo v lete - by sme mali zaznamenať výrazný pokles miery inflácie. Podľa iných analytikov a finančných stratégov finančných trhov možno teda slová P. Lanea interpretovať aj tak, že môžeme naďalej očakávať značnú turbulentnú volatilitu výmennej hodnoty spoločnej európskej meny euro (EUR).

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací