6.1.2023

Tradičné zverejnenie podrobného zápisu zo zasadnutia Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC) Federálneho rezervného systému, kľúčového výboru centrálnej banky Spojených štátov, ktoré sa konalo v polovici decembra minulého roka 13. a 14. decembra,poukázalo na trend držania vysokých úrokových sadzieb v USA po celý rok 2023. Tieto podrobné zápisnice zo zasadnutia FOMC sa pravidelne zverejňujú tri týždne po poslednom zasadnutí a pre svoj podrobný obsah sa slangovo nazývajú Kniha zápisníc Fedu a ich obsah môže spôsobiť aj zmenu obchodného trendu na trhoch.

Tieto podrobné zápisnice tak boli zverejnené v stredu 4. januára tohto roku 2023 vo večerných európskych hodinách a ich obsah aj tentoraz čiastočne ovplyvnil náladu investorov a následne aj vývoj obchodovania na devízovom trhu vo vzťahu k výmennej hodnote amerického dolára (USD), ktorý posilnil. V súčasnosti teda sila amerického dolára (USD) meraná menovým indexom amerického dolára (DXY), ktorý porovnáva hodnotu USD s ostatnými šiestimi hlavnými svetovými menami, počas európskeho dopoludnia 6. januára 2023, približne o 9:21 SEČ, predstavovala 105,25 bodu, pričom denný nárast podľa tohto indexu bol k dnešnému dňu +0,19 % bodu. V uvedený deň a čas sa tak svetový menový pár EUR/USD obchodoval na devízovom trhu pri výmennom kurze 1,052 USD/EUR s doterajším denným poklesom USD voči EUR o -0,04 %.

Podľa zápisnice zo zasadnutia americkej centrálnej banky z decembra 2022, ktorá bola zverejnená v stredu 4. januára 2023, táto zápisnica Fedu okrem iného ukázala, že predstavitelia Federálneho rezervného systému (členovia FOMC) sú odhodlaní bojovať proti inflácii a očakávajú, že vyššie úrokové sadzby zostanú v platnosti, kým sa nedosiahne väčší pokrok. Na zasadnutí, na ktorom členovia FOMC Fedu zvýšili kľúčovú úrokovú sadzbu o ďalšieho pol percentuálneho bodu, vyjadrili dôležitosť zachovania reštriktívnej politiky, kým sa inflácia drží na neprijateľne vysokej úrovni. Toto zvýšenie ukončilo sériu štyroch po sebe nasledujúcich trojštvrtinových zvýšení sadzieb, pričom cieľové rozpätie referenčnej sadzby Fed Funds sa posunulo na 4,25 % - 4,5 %, čo je najvyššia úroveň za posledných 15 rokov. Členovia Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC) Federálneho rezervného systému tiež uviedli, že sa pri ďalšom postupe zamerajú na údaje a vidia "potrebu zachovať flexibilitu a diskrétnosť" menovej politiky.

Na tlačovej konferencii po zasadnutí predseda Fedu Jerome Powell uviedol, že hoci v boji proti inflácii došlo k určitému pokroku, existujú len náznaky zastavenia a očakáva, že sadzby zostanú na vyšších úrovniach aj po ukončení zvyšovania. V zápisnici sa odzrkadlili tieto nálady a konštatovalo sa, že napriek trhovým cenám žiadni členovia FOMC neočakávajú zníženie sadzieb v roku 2023. Trhy v súčasnosti odhadujú pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb celkovo na 0,5-0,75 percentuálneho bodu a potom sa pozastavia pri hodnotení vplyvu takéhoto zvýšenia na ekonomiku. Podľa údajov CME Group obchodníci očakávajú, že centrálna banka na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa skončí 1. februára, schváli zvýšenie o štvrť percentuálneho bodu. Súčasné sadzby tiež naznačujú možnosť malého zníženia sadzieb do konca roka, pričom sadzba fondov sa pohybuje v rozmedzí 4,5 % až 4,75 %. Predstavitelia Fedu však opakovane vyjadrili pochybnosti o prípadnom uvoľnení politiky v roku 2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací