5.12.2022

Predseda Federálneho rezervného systému (FED), t. j. šéf americkej centrálnej banky, Jerome Powell vo svojom prejave na finančnej konferencii Brookings Institution vo Washington DC, ktorá sa konala v stredu 30. novembra 2022, potvrdil, že pravdepodobne dôjde k miernemu zvýšeniu úrokových sadzieb, ktoré by sa mohlo začať už v decembri tohto roka 2022, keď sa bude konať 13. a 14. decembra 2022 Federálny výbor pre voľný trh (FOMC - Open Market Committee), čo je kľúčový orgán americkej centrálnej banky, ktorý ako jediný má právomoc rozhodovať o úrokových sadzbách.

Toto oznámenie Brookingsovho inštitútu investori a obchodníci spolu s analytikmi a finančnými stratégmi veľmi dôkladne analyzovali a následne naň reagovali finančné trhy, keďže úrokové sadzby v USA sú priamo spojené s výmennou hodnotou amerického dolára (USD). Jednou z prvých reakcií bola, ako zvyčajne, reakcia devízového trhu, kde hodnota USD zamierila nadol a  počas štvrtkového európskeho dopoludnia 1.12.2022, približne o 6:35 SEČ, bola podľa menového indexu amerického dolára DXY (US Dollar Currency Index) hodnota amerického dolára na úrovni 105,50 USD bodov s predchádzajúcim denným poklesom podľa tohto indexu o -0,43 % bodov. V uvedený deň a čas sa tak svetový menový pár spoločnej európskej meny euro (EUR) a americký dolár (USD) obchodoval pri výmennom kurze 1,044 USD/EUR s doterajším denným zhodnotením voči USD o +0,37 %.

Ďalším znakom reakcie trhu bol záver obchodovania na americkom akciovom trhu, keď všetky hlavné americké akciové indexy v stredu 30. novembra 2022 uzavreli obchodný deň s veľmi výrazným ziskom svojich bodových hodnôt. Napríklad akciový index NASDAQ zahŕňajúci prevažne technologické spoločnosti zaznamenal denný nárast o +4,41 % bodu a výberový americký akciový index DJIA si za deň pripísal +2,18 % bodu. V neposlednom rade podporil obchodníkov so zlatom aj prejav Jeroma Powella, ktorý naznačil vyhliadky na tzv. zlacnenie amerického dolára (USD), kedy počas štvrtkového európskeho rána dňa 1. decembra 2022, približne o 7:35 SEČ vzrástla cena investičného zlata na trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) o +2,07 % svojej predchádzajúcej dennej ceny na hodnotu 1 796,30 USD za trójsku uncu, čím sa jeho cena priblížila k významnej hranici 1 800 USD za trójsku uncu, o ktorej prekonaní mnohí analytici pochybujú a ktorú očakáva značný počet finančných stratégov.

V nádväznosti na nedávne vyhlásenia iných predstaviteľov centrálnej banky a komentáre na novembrovom zasadnutí FEDu Jerome Powell uviedol, že centrálna banka je podľa neho schopná znížiť rozsah zvyšovania sadzieb už na budúci mesiac. Upozornil však, že menová politika pravdepodobne zostane ešte nejaký čas reštriktívna, kým sa neobjavia skutočné známky pokroku v oblasti inflácie. "Napriek niektorým sľubným zmenám nás čaká ešte dlhá cesta k obnoveniu cenovej stability," povedal Powell vo svojom vystúpení v Brookings Institution. Predseda FEDu Powell poznamenal, že politické kroky, ako je zvyšovanie úrokových sadzieb a znižovanie objemu držaných dlhopisov Fedu, si zvyčajne vyžadujú určitý čas, kým sa dostanú do systému. "Preto má zmysel zmierniť tempo zvyšovania našich sadzieb, keďže sa blížime k úrovni obmedzenia, ktorá bude dostatočná na zníženie inflácie," povedal Powell a dodal: "Čas na zmiernenie tempa zvyšovania sadzieb môže nastať už na decembrovom zasadnutí."

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací